hits

Det beste for Norge er at Donald Trump glemmer Erna så fort som mulig

DET HVITE HUS: President Donald Trump og statsminister Erna Solberg møttes i det hvite hus onsdag 11. januar 2018. Foto: Donald Trump/Twitter

«Erna er stjerna». Det kan stå som felles overskrift for norske mediers dekning av toppmøtet i Washington.

Erna Solberg får fortjent skryt for å ha valgt helt riktig strategi i møtet med Trump; gi rikelig med skryt og fokuser på hvordan USA kan tjene på sitt samarbeid med Norge, både økonomisk og sikkerhetspolitisk.

Det lyktes til de grader, og en smørblid Trump skrøt uhemmet av både Erna og Norge.

Så nå kan vi vel slappe av, alle vi som spådde vanskelige tider for samarbeidet med vår viktigste allierte?

Ikke helt. Eller mer presist; ikke i det hele tatt.

Nylig lot Trump tv filme et møte mellom ham og senatorer fra begge partier. Det ble en selsom forestilling, der Trump gjentatte ganger sa seg enig med siste taler, selv når de sa det stikk motsatte av hverandre.

Ifølge Washington Post-kommentator Dana Milbank var det som å se en bordtenniskamp - med Trump som ballen.

Det understreker igjen viktigheten av å se på hva Trump gjør, ikke hva han sier.

Neste uke er det ett år siden Donald Trump ble innsatt som USAs 45. president. Vi vet derfor en god del om hva han i praksis har gjort i forhold til Norge, og ikke minst vår utenrikspolitiske hovedinteresse Nordområdene.

Erna Solberg scoret poeng fra start under toppmøtet med Donald Trump

Promotion med annonselenker Statsminister Erna Solberg mener at handelsunderskuddet mot USA er fordelaktig for Norge. WASHINGTON (Nettavisen): Det tok minimalt med tid for Norges statsminister Erna Solberg å påpeke overfor USAs president Donald Trump at USA går med overskudd i handelen mellom disse to landene.

Hovedproblemet er at politikken spriker i alle retninger. Arktis/Nordområdene er åpenbart ikke noe Trump personlig er opptatt av.

Det er noe han deler med de fleste amerikanske presidenter. De har derfor klokelig overlatt politikken til mer kompetente krefter, gjerne plassert i utenriksdepartementet.

Det har Trump også gjort. Problemet er at han også har svekket det kraftig, både med hensyn til personell og innflytelse. Samtidig som han ligger i en uerklært "krig" med sin egen utenriksminister, Rex Tillerson, som faktisk har en viss interesse for nordlige forhold.

Det er likevel mulig å se visse tendenser i Trumps «nordområdepolitikk». Som at den følger to hovedlinjer; en økonomisk og en militær.

Det er delvis en følge av egne interesser, og delvis - særlig i forholdet til Russland - initiert av hans militære rådgivere og kongressen.

Trump har blant annet åpnet for økt oljeleting i nord og ivrer for å bygge nye isbrytere, med det formål å kunne utnytte de rike ressursene i særlig Alaska bedre.

Men viktigst er den enorme økningen i forsvarsbudsjettet, med det - etter hvert - uttrykte formål å demme opp for russisk ekspansjon.

Det er på den bakgrunn vi må se stasjoneringen av tropper fra US Marines på Værnes, og ønsket om å investere tungt i den militære delen av flyplassen på Rygge.

Dessuten spiller Norge fremdeles en sentral rolle i USAs signaletterretning, særlig rettet mot basene på Kola. At Norge, som et av få Nato-land, også øker sitt forsvarsbudsjett, bidrar til å skape videre goodwill i USA.

Så da skulle vel alt være i sin skjønneste orden?

Igjen. Ikke helt. Norges nasjonale interesser vil aldri kunne bli helt sammenfallende med USAs. Ikke minst i forhold til Russland, vårt naboland - enten vi liker det eller ikke.

Under den kalde krigen lyktes det Norge å skape en egen russlandspolitikk, basert på en blanding av avskrekkelse og beroligelse.

I Trumps verdensbilde holder det lenge med avskrekkelse.

Det kan føre til en ytterligere nedfrysing av de viktige, bilaterale kontaktene over grensen i nord, kontakter av avgjørende betydning for den økonomiske utvikling av ikke bare Nord-Norge, men hele landet.

Da har jeg ikke nevnt hovedproblemet med Donald Trump som president; hans uforutsigbarhet. En uforutsigbarhet han åpent dyrker.

For om Trump innimellom framstår som en bordtennisball, er han definitivt en bordtennisball med sterk egenvilje. På de områdene han bryr seg om.

Vanligvis er vi nordmenn overlykkelige når utenlandske statsledere vier oss oppmerksomhet.

Akkurat når det gjelder Trump blir vi nok lykkeligere om han glemmer Norge og Erna så fort som mulig, og fortsatt lar andre styre USAs forhold til oss.

11 kommentarer
Johannes Block Hellum

Johannes Block Hellum

hei, denne er vel i sterkeste laget men forsvarer sin plass - mener denne sivilist - i en tid hvor det finnes viktigere ting enn #MeToo.

Vår statsminister og utenriksminister er i Washington hvor de møter den amerikanske presidenten og forsvarsministeren og alle smiler fra øre til øre!

Alt ser idyllisk ut og hjemme er media enten lammet eller begeistret, det er ikke godt å vite siden de stort sett ikke er opptatt av møtet. Det er ellers ikke rart at de er blide over there, en så USA-vennlig regjering har vi knapt hatt, amerikanske baser på norsk jord popper opp, vi kjøper amerikansk krigsmateriell for enorme summer slik at Trump kan si seg fornøyd med handelsoverskuddet, de får både i pose og sekk: Norge er med og deler utgiftene ved utviklingen av nye jagere, binder seg fastere til NATO og forsterker alliansens nordflanke. Som en reaksjon på Russlands truende oppførsel! Virkelig? Har Russland noen gang truet oss? Har vi en rekke gode samarbeidsavtaler med Russland? Har vi grense mot Russland? Russlands utenrikspolitiske synder (om vi unntar Afghanistan, hvor USA har overtatt); Tsjechenia, Georgia, Krim og Ukraina, kan forklares - om ikke i hvert tilfelle unnskyldes - ut fra historisk dominans og etniske forhold mens USAs utenrikspolitiske synder danner en liste lang som et vondt år og dreier seg om inngrep og angrep som er så langt «out of area» som tenkes kan. Russland ilegges sanksjoner og vestlige land trues/overtales til å følge dem. Hvor ble det av sanksjonene mot USA etter krigen i Irak som var bygd på falske anklager og kostet hundretusener livet?

Det undrer denne innsender at Norge uten særlig diskusjon går inn som brikke i USAs innringningsapparat og krigerske oppførsel overfor Russland. Er det noen her hjemme som virkelig tror at Russland uprovosert vil angripe ? i nord eller sør? Det som imidlertid avtegner seg er at Norge ved eskalering her eller andre steder blir krigsskueplass. Det - hevder NATO-forsvarere - er prisen for beskyttelse. Beskyttelse mot oppkonstruerte trusler! USA søker ikke fred men er verdens mest aggressive stormakt! (Vi holder pusten og får se hvordan det går i Korea etter OL)

Sverre Hanset

Sverre Hanset

Du mangler en r i slutten av navnet ditt

det beste er nok at alle som leser denne artikkelen glemmer den fortes mulig.den har ingening ved som som er verd og lese.De fleste gidder nok antakelig ikke og leses alt.Hva er det egentlig han prater om utenom og sette seg selv høyt opp som samfunnets man.

Haha måtte "dra " litt på smilern der Sverre Hanset!! =)

Ingen kommentar til et slikt innlegg, som er glemt imorgenn.

Arnold

Magnus Holmen

Magnus Holmen

Ikke før denne at vi kjønner artikkelforfatterens holdning personlig til Trump. Som han er en galing og det er bedre at andre i USA styrer landet når det gjelder Norge.

"Akkurat når det gjelder Trump blir vi nok lykkeligere om han glemmer Norge og Erna så fort som mulig, og fortsatt lar andre styre USAs forhold til oss".

Jeg håper nå President Trump setter seg inn i de virkelige forholdene i Norge og får med seg Erna,til å kjempe mot tyranismen, og deres forsøk på å destabilisere Europa.

Håper at Trump får med seg Erna på laget mot kollektivistene som har ridd Europa (og Norge) som en mare i mange mange år. På tide at AP, SV og resten av den gjengen blir plassert på historiens søppelhaug. Det er ikke rart at endel AP'ere febrilsk hindret innsyn fra det gamle DDR-arkivet om hvem som tjente hvem under den kalde krigen.

Når vi ser på historien, så er det alltid kollektivistene som har utført folkemord, drap og undertrykking.

Nigger!!!. Å s å deilig med litt frihet.

Roald J. Larsen

Roald J. Larsen

Hovedlinjene som ble trukket opp under valgkampen og sakene han tok stilling til står fast og blir innfridd så raskt som mulig, men om man går i sosialisttåken og kun leser fake news kan President framstilles på mange useriøse måter ..

Men sånn er nå en gang verden skrudd sammen, alle skjønner ikke alt og enkelte skjønner like mye som kløyvd druestein, tydeligvis.

Fatter ikke hva de negative kommentarene prater om. Kan dere komme med litt saklig og spesifikk kritikk? Er det for mye å be om?

Takker ellers for et ypperlig innlegg i debatten.

Skriv en ny kommentar